DigiTalNi inPuls

U današnjem digitalnom svijetu sve je postalo lakše.Umjetnost i inspiracija koja dolazi sa njom je pristupačnija nego ikada do sada.
“The Wrong “Bienale je osnovao 2013,David Quiles Guillo kao globalni obrazac koji želi pokazati digitalnu kulturu i njen sadržej ,kako online tako i offline.
Online media imaju svoja ograničenja ali i neograničene mogućnosti. Cilj je stvoriti, promovisati i unaprijediti buduća razmišljanja oko digitalne umjetnosti, koristeći se publikom svjetske scene.

Galerija Mi Ritmo u Tuzli je prva ambasada offline grafičke digitalne izložbe u konseptu Bienala
«The Wrong» u Bosni i Hercegovini, a Sabina Hauge prvi umjetnik koji izlaže svoje digitalne radove offline.
Ovakvim putem uključeni smo u najvecu scenu digitalne kako onnline tako i offline umjetnosti.
Tako dobijamo najbolje od dva svijeta.

Izložba digitalnih crteža Sabine Hauge(urađenih tach dodirom i digitalnom olovkom na Iphone i Ipad ) printane su na bez kiselinskom papiru , koji ima arhivsku vrijednost.
Linija je elegantna ima Mocartovu muzičku raskošnu lijepotu jednostavnosti ukomponovanu sa raznobojnim površinama neobićnih oblika. Grafike imaju veseo sadržaj inspirisan životnom radošču, padovima i usponima, strasti, gdje život svojom slojevitošču otvara i nalazi put u našim očima i srcu.
Grafike imaju djetinju jednostavnost, iskrenost neposrednost i bajkovitost.
Ragnar Olaf Hauge( ROH )
www.ragnarolafhauge.com

ROH je svestrani umjetnik koji živi i radi u Norveskoj.Njegova svestranost se ogleda u korištenju različitih tehnika. Između ostalog, crtež, slikanje, litografija, dogitalne tehnike , fotografija, film, literalni rad.
Ragnarov multidisciplinarni pristup umjetnosti ima autenticnu vjeru u istraživanju ljudskog bića kao slobodne individue, i snagu da se stvara i oblikuje ponovo i ponovo.

BIOGRAFIJA

Zdravi stil življenja, estetika i etika uvijek su mi bili u fokusu od ranog djetinjstva.
Možda je najinteresantnije da je to moje zanimanje kao specijaliste
za uho grlo nos bilo vezano za moju užu specijalnost - fonijatriju, gdje je interes za muziku prevagnuo, te da je obrazovanje - završena niza muzička škola u Tuzli u klasi Sabine Peleksic, škola gitare u klasi Predraga Stankovića, pjevanje u studentskom horu u Zagrebu, uvijek bilo umjetnička crta koja je pratila moj stručni rad.
Odlazak u Norvešku početkom rata u BiH, potom odlazak na sjever Afganistana kao učesnik internacionalne Vojne jedinice, bio je presudan da se konačno i vizuelno počinjem izražavati kroz film i fotografiju. Pojavom digitalne tehnike, moj interes za umjetnost razvio se u formi digitalne fotografije, grafike i filma.
I kao liječnik i kao ljudsko biće razvila sam osjećaj za umjetnički rad kao poseban vizuelni način izražavanja. Više od 20 godina živim u umjetničkoj sredini, kako aktivnim stvaraocima naše savremene umjetnosti tako i kroz kontakt s onim što se smatra historijom umjetnosti. Fascinirana sam i umjetnikom i umjetnošću.
Vimeo profil i Instagram profil: sabinahauge
sabina_hauge
sabina.hauge
Izložbe:
/ Djemila / film i digitalne grafike i fotografije povodom promocije knjige akademika prof. dr. Mirsade Hukić u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u saradnji s grafičkom dizajnericom Senkom Hukić 2007.
/ Sa mnom / izložba digitalne fotografije u Galeriji Lokot u Tuzli 2010.
/ Gypsy Mozzart / digitalna izložba grafika u Sandvici u Norveškoj 2014. https://vimeo.com/145751178
/ Altea Casa / akril platna, Altea, Španija, 2016. https://vimeo.com/ 237158538
/ Lady in The Blue / akril platna, Halden, Norveška, 2016. https:// vimeo.com/215472254
/ Julemarket Cathinka Lovisenberg Sykehus / akril platna, Oslo, Norveška, 2018.
Sudjelovanje na Interbifep 2015 i 2018, Galerija portreta, Tuzla, BiH.
Priznanja:
Osvojena nagrada na konkursu izrade plakete Udruženja oboljelih od parkinsove bolesti u Norveškoj; Pješačenjem sa štapovima do zdavlja, 2016.
https://vimeo.com/168971018
Ostali radovi:
Tekstovi i ilustracije o načinu ishrane koja ima medicinsko djelovanje u saradnji s novinarkom Elmom Zećo objavljivani su posljednjih godina na portalima eDoktor.ba te Ladies In portalu.

Vidim neraskidivu vezu između umjetnosti i života. To daje cjelovitost doživljaju i životu njegov puni značaj. U jednom teškom trenutku moga života postavila sam sebi egzistencijalno pitanje koje sebi postavlja svako ljudsko biće dok korača životnom stazom: 
Šta je važnije od znanja, ko sam ja upravo sada, šta želim i šta ću da budem i za sebe i za moje savremenike?
Kroz proces crtanja na digitalnom ekranu iPhonea uspjela sam izraziti osjećanja i misli, unutrašnji dijalog koji je svoj značaj dobio u nastalim slikama. Kada sam te slike podijelila s ljudima iz okruženja, često sam doživljavala da većina njih u njima pronalazi ono što je njima poznato.To je pobudilo i moj veliki interes da te slike dijelim s drugima mnogo više, jer su one nastale upravo kroz inspiraciju koja se rađa u susretu s ljudima. Proces stvaralaštva je aktivirao umjetnika u meni.
Našla sam odgovor na pitanje šta je važnije od znanja.
To je ono što se ne može pratiti samo mislima već se mora osjećati i srcem.


 

 


Štampa   E-mail